Mekatronik İngilizce mechanic ve electronic kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Günümüzde en popüler meslek gruplarından biri olma yolunda ilerleyen mekatronik; gelişen teknoloji ile birlikte daha fazla iç içe olmaktayız. Hemen hemen her evde bulunan birçok elektronik eşyanın üretimi de Mekatronik ile ilişkilidir. Mekatronik ne demek, bu bölümü bitirenler ne iş yapar, kursu var mıdır? Cevaplar yazımızda…
Mekatronik Ne Demek?
Mekatronik; teknolojinin uygulanması ve üretilmesi aşamasında kullanılan, makina mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve elektronik mühendisliğinin bütününün kullanılarak uygulanmasıdır. Mekatronik bölümü liselerde, üniversitelerde eğitimini alabilirsiniz. Ayrıca çocuklarımıza mekatroniği tanıtmak, bilgi edinmelerini sağlamak isterseniz halk eğitim merkezlerinde bu programda kurs bulabilirsiniz.
Halk Eğitim Merkezinde Mekatronik Kursu Eğitimi Alabilirsiniz.
Halk eğitim merkezleri ülkemiz genelinde her il ve ilçede şubesi bulunan yaygın eğitim kurumlarındandır. Yaygın eğitimde mekatronik atölyesi, mekatronikçi, mekatronik sistemler geliştirme ve uyum eğitimi olmak üzere 3 farklı kurs programında eğitim almanız mümkün.
Mekatronik Atölyesi
İlkokul veya ortaokul öğrencisi olan ve kurs programının gerektirdiği becerilere sahip olan herkes başvuru yapabilir. Toplamda 40 saat eğitim verilecek olan bu programda temel mekatronik bilgisi, modelleme ile temel elektrik ve elektronik olmak üzere sınıflandırılmıştır.
Bu program ile kişilere matematik, bilim ve mühendislik bilgisinin kullanabilmesi, mühendislik problemlerini tanımlayabilmesi, mühendislik uygulamalarına yönelik teknikleri tanıyabilmesi, belli bir amaca yönelik olarak mekatronik bir sistem, eleman veya süreç tasarlamayı amaçlamaktadır.
Mekatronik Atölyesi kursu sonunda başarı gösteren kursiyerlere Kurs Bitirme Belgesi verilir.
Mekatronikçi
Endüstriyel otomasyon teknolojileri alanında mekatronikçi 3.seviye kursuna başvuru yapabilmek için okuma yazma bilmek veya ilkokul mezunu olmak, mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterliliklere sahip olmak şartıyla herkes başvuru yapabilir.
Bu kurs sonucunda otomotiv, plastik, makine, tekstil, enerji, tarım, gıda ve savunma gibi yerlerde çalışma olanağı bulabilir.
Toplamda 1392 saat süren kursta; mesleğin gerektirdiği alanda temel bilgi ve becerileri kazandırmak amaçlanmaktadır.
Mekatronik Sistemler Geliştirme ve Uyum Eğitimi
Endüstriyel otomasyon teknolojileri alanında verilen diğer bir eğitim alanı mekatronik sistemler geliştirme ve uyum eğitimidir. Bu eğitime başvuru yapabilmek için 18 yaşını tamamlamış olmak ve sağlık durumunun elverişli olması gerekmektedir. Ayrıca bu şartları sağlayan kişilerde şu yeterliliklere sahip olması gerekmektedir;
- Meslek liselerinin veya dengi okulların ilgili bölümü mezunu olmak,
- MYO ve fakültelerin ilgili bölüm öğrencisi veya mezunu olmak,
- okuryazar olup, işletmelerin ilgili bölümlerinde en az 24 ay çalışmış olan veya halen çalışmaya devam edenler bu kursa başvuru yapabilir.
Toplamda 60 saat sürecek eğitimde ise; çalışanların iş sağlığı ve güvenliğinde 16 saat, mekatronik sitemlerde ise 44 saat eğitim verilmektedir.
Bu programda alacağınız eğitim sonunda Kurs Bitirme Belgesi, Not Döküm Çizelgesi ve taleplere göre Europass Sertifika Eki verilmektedir.
Örgün Eğitimde Mekatronik Bölümü
Mekatronik mühendisliği, mekatronik teknikerliği ve liselerde ise; endüstriyel otomasyon teknolojileri alanında mekatronik eğitimi verilmektedir.
Liselerde alacağınız Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı Mekatronik Dalı; gelişen teknolojinin, her geçen gün değişen endüstriyel ihtiyaçların sonucunda makina, bilgisayar, elektrik ve elektronik dallarının bütünlüğü ile kurulmuş yeni bir mühendislik dalıdır. Ülkemizde birçok meslek lisesinde mekatronik eğitimi verilmekte, gençlerimizin yaratıcılığı ortaya konmaktadır.
Mekatronik Mühendisliği; mekatronikde eğitimlerine devam etmek ya da üniversitelerde bu bölümü tercih etmek isteyen, bu alanda kariyer yapmak isteyen kişilerin tercihlerinde yer verdiği programlardan biri olmuştur. Mekatronik mühendisliği sayısal bölümden tercih edilmekte olup, taban puanları vakıf üniversitelerinde ve devlet üniversitelerinde farklılık göstermektedir.
Mekatronik Mühendisi Ne İş Yapar?
Üniversitede bu eğitimi almak istiyorsunuz ve mekatronik bölümünü bitirenler ne iş yapar merak ediyorsunuz değil mi? Bu bölümde alacağınız eğitim sonucunda yeni makine ve araçların üretim serüveninde yer alır. Otomotiv, makine, savunma gibi birçok yerde çalışma olanağı vardır.
Mekatronik Biliminin Öncüsü Kimdir?
Türk İslam bilginlerinden biri olan El-Cezeri sibernetik ilminin bilinen ilk ismidir. Dünya bilim tarihine ışık tutan ve yüzyıllar öncesinde robotik ve sibernetik alanında çalışmalar yapan bilim adamıdır. Bu alanda yaptığı çalışmaları kapsayan kitabı “Mekanik Hareketlerden Mühendislikte Faydalanmayı İçeren Kitap”ta 50’den fazla cihazın kullanım bilgisini, nasıl yararlanabileceğimizi çizimlerle göstermiştir. (1)
Kurslara Nasıl Başvuru Yapabilirsiniz?
Ülkemizin her ilinde ve ilçesinde bulunan halk eğitim merkezlerine başvuru yapabilirsiniz, e-yaygın üzerinden de başvuru yapabileceğinizi belirtmekte fayda var. e-yaygın’da kurs başvurusunda bulunabileceğiniz gibi kurs talebinde de bulunabilirsiniz.
Sonuç olarak çocuklarınızın temelden eğitim almasını istiyorsanız Mekatronik Atölyesi kursuna göndererek bu bilim alanında eğitim almasını ve gelecekteki belki tercih edeceği mesleğine katkıda bulunabilirsiniz. Atalarımızın mirası bilim yolunda çocuklarımızın, gençlerimizin üretmesi, fikir yürütmesini sağlayabiliriz. Yine aynı şekilde liselerde ya da üniversitelerde eğitim almamış ancak bu alanda kurs almak isteyen kursiyerler için de Mekatronikçi ve Mekatronik Sistemler Geliştirme ve Uyum Eğitimi alabilirsiniz.
Referanslar
1.ÇIRAK, B., & Yörük, A. (2016). Mekatronik C’nin öncüsü İsmail El-ezeri. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , (4), 175-194.