İş arayan konumdaysanız ve iş bulmak istiyorsanız İŞKUR’un fırsatlarını değerlendirebilirsiniz. Ülkemizde en yaygın meslek edindirme kursları, işçi ve işveren arasındaki köprü de iş kurdur. İş kur üzerinden yapacağınız kayıtla size uygun iş fırsatlarını değerlendirebilir, size uygun kurslarla ilgili temel bilgiye ulaşarak kaydınızı yaptırabilir aynı zamanda para da kazanabilirsiniz. (1) Şimdi sırasıyla kayıt nasıl yapılır, yaş sınırı var mıdır, hangi kurslar vardır? Tek tek değerlendirelim.
İŞKUR Kaydı Nasıl Yapılır?
İş aramanın temelinde kayıt vardır, kaydınız olmadan ne işveren sizi bulabilir ne de siz aradığınız işi. Kurum hizmetlerinden yararlanmak istiyorsanız ilk önce kurum portalına üye olarak ya da şahsen kurumlara başvurarak kayıt olmaları zorunludur.
Başarılı bir eşleştirme, aradığınız işin isabet olması için hem açık iş hem de iş arayan kişi hakkında tam ve doğru bilgilerin bulunması zorunludur. Gerek online kayıt esnasında gerekse Kurum personeli aracılığı ile kayıt yaptıracak olanların kendileri ile ilgili bilgileri tam ve doğru olarak girilmesi uygun işe yerleştirilmelerinde oldukça önemlidir. Bu nedenle kişisel, iletişim, eğitim, meslek ve diğer bilgilerinizi tam ve doğru olarak sisteme girmeniz özellikle önemlidir. Öz geçmişinizde eğitim ve meslek bilgileri girilmeden kaydınız aktif olmayacaktır.
Kayıt için yaş sınırı nedir?
İş arayan başvurusu yapmak için 14 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekmektedir. Kayıt esnasında beyan dikkate alınır, bu sebeple doğru bilgi verilmesi gerekir.
Engelli kaydı nasıl olunur?
Başvurunun temelinde engel durumu göz önüne alınarak değerlendirilir. Vücut fonksiyon kayıplarının en az %40 oranında yoksun olduklarını yetkili sağlık kuruluşu raporuyla değerlendirilen kişiler İşkur’a engelli statüsünde kayıt yaptırabilir.
Meslekte çalıma gücü oranı olarak değil de tüm vücut fonksiyon kayıplarının oranı değerlendirilir. Ancak sağlık kuruluşu çalışamaz raporu verdiği takdirde işkur kaydı yapılmaz.
İŞKUR’a kayıt olarak iş arayan engelliler için; iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri, mesleki niteliklerini artırmak için kurs veya işbaşı eğitim programlarına yönlendirilerek durumlarına uygun işlere yerleştirilmeye çalışılmaktadır. Engellilere ayrıca kendi işlerini kurmaları için teşvik edilmektedir.
İŞKUR’a kayıt olmak isteyen engelli bireylerin sağlık kurulu raporunu İŞKUR İl Müdürlüğü Hizmet Merkezine ibraz etmeleri ve onaylatmaları zorunludur. Onay yaptırılmadığı takdirde normal statüde işleme alınır. Raporlarında herhangi bir işte çalışamaz bilgisi varsa engelli kaydı yapılmaz. Rapor eğer süreli ise rapor tarihi dikkate alınarak engellilik derecesinin kalktığı zamandan itibaren iş arayan kaydı sistem tarafından normale döner, engelin devam ettiğine dair yeni bir rapor ibraz edilirse engelli kaydı tekrar güncellenir.
Eski Hükümlü Kaydı Nasıl Yapılır?
İŞKUR’da bazı istisnai durumların dışında kalan( affa uğramış olsa bile, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarda, milli savunmaya karşı suçlarda, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, cinsel saldırı veya çocuğun cinsel istismarı suçlarından mahkum olmayan kişiler) kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alan ya da ceza süresine bakılmaksızın bu suçlardan hüküm giyenlerden; cezasını tamamlayanlar, cezası ertelenenler, koşullu salıverilme ve denetimli serbestlikten yararlanan eski hükümlüler yararlanabilir.
İnternet üzerinden eski hükümlü olarak kayıt yaptırmak isteyen kişilerin belgelerini İŞKUR İl Müdürlüğüne/Hizmet Merkezine ibraz etmeleri ve onaylatmaları gerekmektedir.
Kayıtlar Ne Zamana Kadar Geçerli Olur?
İşkur’a kayıt olduysanız aktif olarak işlemde kalma süresi, son işlem tarihinden itibaren on iki (12) ay olarak belirlenmiştir. Tekrardan aktif duruma getirmek için internet üzerinden kurum portalına giriş yaparak “iş arama/kayıt durumu” sekmesinden tekrar aktif hale getirebilirler. Ya da İŞKUR İl Müdürlüğüne/Hizmet Merkezine şahsen, telefon, faks, e-mail gibi iletişim araçlarıyla müracaat ederek kayıtlar tekrardan aktif duruma getirilir.
REFERANSLAR
1.Alabaş, A. (2007). Uzun süreli işsizler ve uzun süreli işsizliği azaltmada İşkur’un önemi. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Uzmanlık Tezi, Ankara.