Eczanede çalışmak için sadece eczacı olmak gerekmiyor. Sizlerde alacağınız belgeyle eczanelerde yardımcı personel olarak çalışabilirsiniz. İş başı eğitim programıyla işkurdan ya da ücretli yararlanabileceğiniz eğitimleriyle kurslardan bu belgeyi almanız mümkün.
Eczacılık sektöründe önemli yer tutan eczacı kalfalığının ilk kez incelenmeye başlandığı dönem olan Osmanlı Devletinin son dönemleri ve ilk örgütlenme girişimleri 1912 yıllarına dayanmaktadır. Daha sonra ise Cumhuriyet döneminde de önemli girişimler ile Türkiye Eczacı Kalfaları Birliği kurulmuştur. (1) Günümüzde ise giderek önemi artan bir meslek grubu haline gelmiştir. Bu ise bu iş koluna olan talebi arttırmaktadır.
Eczacı Kalfası Nedir?
Her dönem gözde mesleklerden biri olan eczacı kalfası, eczane yardımcı personeli son dönemlerde daha da cazip bir meslek haline gelmiştir. Sağlık sektörünün en önemli ayaklarından biri olan eczane ve eczacılık yardımcı personele de ihtiyaç duyar. Burada devreye giren meslek ise eczacı kalfalığıdır. Eczacının kontrolünde aldığı eğitim doğrultusunda işinin gereğini yapan personeldir.
Eczacı kalfası olmak için küçük yaşta bu sektöre giren kişiler zamanla bu mesleğe adım atmış olur, kursa katılım sağlayarak alacağı belge ile bu işe adım atılabilir ya da yüksek okulların eczacılık hizmetleri eğitimini alarak bu işe doğrudan katılım sağlayabilirsiniz.
Eczacı Kalfası Ne İş Yapar?
Eczacı kalfası kısacası eczanede yapılması gereken her işi yapar diyebiliriz. Eczacı kalfası olmak isteyenlerde olması gereken özellikler ise; güler yüz, kibarlık ve disiplindir. Görevleri ise şunlardır;
- Müşteriyi karşılamak,
- Reçetede yazan ilaçları hazırlayarak, müşteriyi bilgilendirmek,
- Reçetesiz verilecek ilaçlarda hastayı bilgilendirmek,
- Eczanenin nöbete kalacağı akşamlarda nöbete kalmak,
- Eczanenin temizlik ve düzenini sağlamak,
- İlaçların takibini yaparak, siparişlerini sağlamak, faturalarını düzenlemek,
- Raf düzenini, temizliğini yapmak,
- Basit ilk yardım gereken durumlarda ilk yardım yapmak gibi görevleri vardır.
Genel olarak değerlendirdiğimizde aslında eczacının yapması gereken tüm işleri yapan eczacı kalfaları ancak bir eczacının gözetiminde çalışabilir.
Şu Şekillerde Eczacı Kalfası Olabilirsiniz.
Çıraklık yaparak mesleğe dahil olmak; Osmanlı döneminden itibaren çalışmaları yapılmış olsa da geçmişi çok daha öncelere dayanan usta çırak ilişkisi ile bu mesleğe dahil olan ve zamanla işleyişi öğrenen kişiler eczacı kalfası olabilir. Günümüzde de aynı şekilde gençler eczacıların yanında çalışmaya başlayarak bu meslek kolunda yer edinmeye başlarlar.
Eczacı Kalfası Kursu: Günümüzde eczacı kalfası alanında ücretsiz kurs olmasa da bir çok ücretli kursla eczacı kalfası olunabilir. Uzaktan eğitimlerle de katılım sağlayabileceğiniz kursları ise Türkiye Sağlık Vakfı, Sağlık Bakanlığı gibi kurumların yanı sıra bazı üniversiteler de bu eğitimleri vermektedir. Sakarya Üniversitesinin sürekli eğitim merkezinde de başvuruların devam ettiği eczacılık kalfası kursundan uzaktan eğitim fırsatlarıyla yararlanabilirsiniz. En az lise mezuniyeti ile bu kurslara başvuru yapabilirsiniz. Kısa bir süre içerisinde alacağınız MEB onaylı sertifikanızla eczanelere iş başvurusunda bulunabilirsiniz.
İŞKUR Eczacı Kalfası Kursu
Eczacı kalfası olmak ve bu sektörde istihdama dahil olmak isteyenler için İŞKUR meslek kursları ile mümkün olmaktadır. İŞKUR işbaşı eğitim programı kapsamında hem kurs hem de iş sahibi olabilirsiniz. Cinsiyet fark etmeksizin herkesin yararlanabileceği bu kurslarda maaş da verilmektedir.
Lise ve üzeri mezuniyetiniz varsa asgari ücret maaş alabileceğiniz eczacı kalfası kursundan yararlanabilirsiniz. https://esube.iskur.gov.tr/Istihdam/AcikIsIlanAra.aspx?mid=2796 linkten daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Merak edilen kurslardan biri olan İsmek’te eczacı kalfası kurs var mı sorusunun cevabı ise şu an böyle bir eğitim verilmediği olacaktır.
Yüksek okullarda eczacı teknisyenliği okuyarak bu mesleğe adım atmak; Eczane Teknisyeni(kalfası) olmanın diğer bir yolu ise bazı üniversitelerde alacağınız iki yıllık eğitim ve sonunda alacağınız diplomayla bu işlere başvuru yapabilirsiniz. Eğitim alabileceğiniz üniversiteler ise; Hacettepe, Anadolu, İnönü, Ankara ve Mersin Üniversiteleridir.
Kurs Alabileceğiniz Merkezlerden Kısaca Bahsedecek Olursak;
Türkiye Sağlık Vakfı: Türkiye Sağlık Vakfı Sürekli Eğitim Merkezinde alacağınız eğitimlerle eczacı teknisyeni kursu online ve sertifikalı olarak verilmektedir. Uzaktan eğitim fırsatlarıyla yararlanabileceğiniz bu kurslara online başvurunuzu tamamlamanızla birlikte eğitim içerikleri tanımlanır. Eğitim içeriğini tamamlamanızla birlikte size gönderilecek olan sertifikanızla dilediğiniz eczaneye iş başvurusunda bulunabilirsiniz.
Türk Eczacılar Birliği: Türk Eczacılar Birliğinin düzenlediği kurslardan faydalanarak eczacı teknisyeni olabilirsiniz.
Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi(SAÜSEM): Bir diğer öneri ise Sakarya üniversitesinin düzenlediği Eczacı Kalfası Sertifika Programı uzaktan eğitim fırsatıyla sizlere 1 ay gibi kısa bir sürede bu mesleğe adım atabileceğiniz sertifikayı sunuyor. Son başvuru tarihinin 15 Ekim 2021 olduğu eczacı kalfası kurslarını kaçırmayın.
Sık Sorulan Sorular
Eczane Açabilir mi?
Eczacı kalfaları eczaneye dair her şey bilen, yapan ve sorumluluklarını yerine getiren bir meslek grubudur. Ancak tüm bilgiye rağmen eczacıların gözetiminde ve denetiminde çalışmak zorundadırlar. Kendi başlarına eczane açma yetkileri yoktur.
Eczacı Kalfası Belgesi Nasıl Alınır?
Alacağınız kurslarla bu belgeyi almanız mümkün. Kurslara katılım sağlayıp, başarı gösterdiğinizde kurs sonunda MEB Onaylı Sertifika verilir.
Eczacı Kalfasında Hangi Özellikler Bulunmalı?
Bu mesleğin gerektirdiği en önemli özelliklerden biri olan güler yüz, iletişimin güzel olması, ekip çalışmasına uyumlu, sabırlı, tertipli ve düzenli, kişisel temizliğine ve kılık kıyafetine özen gösteren, detaylara hakim kişiler bu mesleği rahatlıkla yapabilir. Aynı zamanda bu mesleğin gerektirdiği çalışma koşullarına uyum sağlayabilen; örneğin nöbete kalma, ayakta çalışmaya ve uykusuzluğa karşı dayanıklı olma gibi özellikleri de bulundurmalıdır.
1.KOCACIK, E. T., & Dölen, E. (2019). Osmanlı ve Cumhuriyet Türkiyesi’nde Eczacı Kalfalarının Örgütlenme Girişimleri (1912-1949). Osmanlı Bilimi Araştırmaları, 20(2), 75-102.