Yazı ve okuma yazmanın tarihsel süreci incelendiğinde her geçen gün bilgisayar alanındaki olan gelişmeler de dikkat çekmektedir. Yazının icadı ihtiyaç ile ortaya çıkan ve günden güne çağa ayak uydurarak günümüz de dijitalleşmenin etkisiyle yeni bir sekmen olarak dijital okuryazarlık ile yeni bir kimliğe bürünmüştür. Bireyin teknolojiyi kullanarak doğru bilgiyi tespit etme, kullanmasına olanak sağlayan dijital okuryazarlık kursu beceriyi geliştirmektedir.
Dijital Okuryazarlık Nedir?
Dijital okuryazarlık akıllı telefonların, tabletlerin, dizüstü bilgisayarların ve masaüstü bilgisayarların daha çok hayatımıza dahil olmasıyla bilgiye ulaşma, bilgiyi anlama, analiz etme, üretme ve paylaşabilme becerilerini kapsayan bir tanımı vardır.
34 farklı okuryazarlık kavramının bir türü olan dijital okuryazarlık; 2018 yılından itibaren ortaokul ders kitaplarında da ele alınmış, (1) halk eğitim merkezi kurslarında, İSMEK, BUSMEK, GASMEK gibi kurslarda da eğitimi verilmektedir.
Kimler Başvuru Yapabilir?
Ücretsiz Dijital okuryazarlık kursuna başvuru yapabilmek için okuryazar olmak ve halk eğitim merkezlerindeki kurslardan yararlanmak için ise en az 13 yaşında olmak gerekmektedir. Belediyelerin ücretsiz kurslarında ise çoğunlukla yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir.
Dijital Okuryazarlık Kursu Kaç Saat Sürer, Sertifika Verilir mi?
Halk eğitim merkezlerinde verilecek olan kursun toplam süresi; 40 saat iken, İSMEK’te 32 saat süreyle verilmektedir. Dijital okuryazarlık kursu sonunda başarılı olanlara Kurs Bitirme Belgesi verilir.
Ücretsiz dijital okuryazarlık kursunda; dijital terim ve kavramlar bilgisi, temel bilgisayar kullanımı, görsel ve işitsel medyaların özellikleri, bilgiye erişim, arama motorları ve kullanımı, akıllı telefon kullanma, web sitesi kavramı ve amacına uygun kullanma, mobil imkanlar ve hizmetlerden faydalanma, sosyal medya kullanımı, dijital etik ve görgü kuralları, bilgi ve veri güvenliği konularını öğrenecek, bilgi ve birikim elde edeceksiniz.
Okuryazarlık alanında alabileceğiniz eğitimler bitmedi.
Dijital okuryazarlık dışında yukarıda bahsettiğimiz temel seviye dışında halk eğitim merkezlerinde kişisel gelişim alanında dijital okuryazarlık orta seviye(40 saat), Etkili Okuryazarlık ( 100 saat), Finansal Okuryazarlık ( 75 saat), Etkili Okuryazarlık( 100 saat), Üretici Yazarlık Atölyesi (40 saat), Fiziksel Okuryazarlık ( 80 saat), Dijital Benim İşim Projesi( 24 saat) olmak üzere eğitimler verilmektedir.
1.DİREKÇİ, B., AKBULUT, S., & ŞİMŞEK, B. (2019). ENGLISH DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (2018) VE ORTAOKUL TÜRKÇE DERS KİTAPLARININ DİJİTAL OKURYAZARLIK BECERİLERİ BAĞLAMINDA İNCELENMESİ. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi , 7 (16), 797-813.