Bursluluk Sınavı

İlköğretim ve Ortaöğretim kurumlarında okuyan ve parasız yatılılık ve bursluluk sınavına girmek isteyen öğrenciler için her yıl düzenlenen bu sınava kimler başvuru yapabilir, nasıl başvuru yapılır, 2022 bursluluk sınav tarihi ne zaman? İşte aradığınız cevapları bulacağınız bir yazı sizi bekliyor.

bursluluk-sinavi

Bursluluk Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

Başvuruları henüz başlamasa da Milli Eğitim Bakanlığının sınav takvimini açıklamasıyla birlikte bu yıl 4 Eylül 2022 tarihinde İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları için Bursluluk Sınavı yapılacak. (5,6,7,8,9,10 ve 11.sınıflar için)

Kimler Başvuru Yapabilir?

Bursluluk sınavına katılmak için bazı şartları taşıyor olmak gerekmektedir. Maddeler halinde değerlendirecek olursak,

  • T.C vatandaşı olanlar ya da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olanlar,
  • Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarını taşıyanlar,
  • Ortaokul, imam hatip ortaokulları, özel eğitim ortaokulları 5,6,7 ve 8. sınıf öğrencileri ile Ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfında okuyanlar, 9,10 ve 11. sınıf öğrencisi olanlar,
  • İlköğretim veya ortaöğretim okullarında okurken, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı almamış olmak, A
  • Aile gelirinin yıllık toplamının fert başına düşen net miktarının, Milli Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin 4 kadını geçmemesi şartı aranır.

Başvuru Nasıl Yapılır?

Bursluluk sınavına başvuru işlemleri elektronik ortamda okul müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Başvuru işlemleri ise http://www.meb.gov.tr adresinden ya da https://www.e-okul.meb.gov.tr adresinden yapılmaktadır. Bursluluk sınavına başvuru tarihlerinin belli olmasıyla birlikte belirtilen tarihlerde başvurular alınmaktadır.

KKTC ve yurt dışındaki öğrenciler ise;

Yurt dışında e-okul sistemine kayıtlı T.C vatandaşı öğrenciler sistem üzerinden yaparken, e-okul sistemine kayıtlı olmayan öğrencilerin yapmaları gereken işlemlerin başında Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği göz önünde bulundurularak denklik işlemleri yapıldıktan sonra T.C Büyükelçilik ya da Başkonsoloslukları vasıtasıyla yapılmaktadır.

KKTC vatandaşı öğrencilerin başvuruları ise; KKTC kimlik numaraları ile eğitim ataşeliği vasıtasıyla yapılmaktadır.

Bursluluk Sınavı Giriş Belgesi

Başvuru işlemleri bittikten sonra merakla beklenen hususlardan biri de sınav giriş yeri ve belgesidir. Sınava başvuru yaptıysanız sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, sınavda dikkat edilmesi gerekenler gibi bilgiler sınav tarihinden 7 gün önce www.meb.gov.tr internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Fotoğraflı belgeye ise; elektronik ortamdan okul müdürlükleri tarafından alınarak, mühürlenip onaylanması ile öğrencinin sınava gireceği salon ve sırada hazır bulundurulmaktadır.

Bu belgede öğrenciye ait kimlik bilgisi, sınava gireceği il ve ilçe bilgileri, bina, salon ve sıra bilgileri yer almaktadır. öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği bilgiler yer almaktadır.

Bursluluk Sınavı Konuları

Bursluluk sınavı kapsamına giren konular arasında 5,6 ve 7. sınıflar için Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler’den 25’er adet soru sorulmaktadır.

8. sınıf ve hazırlık sınıfı öğrencileri için ise Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve sosyal bilimler (T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi)’den 25’er adet soru sorulacaktır.

9,10 ve 11. sınıflar için ise Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri (Fizik, kimya ve Biyoloji), Sosyal Bilimler ( Tarih, Coğrafya ile din Kültürü ve Ahlak Bilgisi)’den 25’er adet toplamda 100 adet soru sorulacaktır. Sınav süresi ise 120 dk. olarak belirtilmiştir.

Bursluluk Sınavı Sonuçları

Sınav sonuçları ise sınavın ardından heyecanla beklenen hususlardan biridir. Geçen yılın sınav sonuçlarının açıklandığı tarihle kıyaslama yapıldığında ortalama 3 hafta içinde açıklandığını görüyoruz. http://www.meb.gov.tr internet adresinden sınav sonuçlarını öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir