Arıcılık Kursu

Arıcılık dünyada ve ülkemizde en yaygın faaliyetlerden biridir. Arılar insan ve insanlık için önemlidir. Bir canlının diğer canlılar için ne kadar önem arz ettiğini ise; ekosistemin döngüsünde, bitkilerin tozlaşmasında ve dolayısıyla bitkilerin verimine katkı sunan arıların ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. (1)

Peki arıcılığı hobi olarak ya da ticari olarak geliştirmek isteyen kişiler ne yapabilir? Burada devreye giren kurslarla arıları tanımak, arıcılık mesleğini daha iyi anlamak, arıların beslenmesi, ana arı üretimi, bal hasadı, polen hasadı gibi bu mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceriyi kazanmanız mümkün olabilir.

arıcılık-kursu

Halk Eğitim Merkezi Arıcılık Kursu

Ülkemizin her ilinde ve ilçesinde yer alan halk eğitim merkezlerinde arıcılık kursuna başvuru yapabilirsiniz. e-yaygın üzerinden ya da halk eğitim merkezlerinden başvuru yapabileceğiniz arıcılık kursları eğitimi sonunda arıların dünyasında yer alacak, kendileri küçük ama yaptıkları büyük mucizenin oluşumuna şahit olabileceksiniz. https://www.kursbilgisi.com/halk-egitim-merkezi-kurslari/

Arıcılık Kursuna Kimler Başvuru Yapabilir?

84 saat süreyle eğitimi verilen arıcılık kursuna okur yazar olan, halk eğitim merkezlerinde14 yaşını dolduran herkes başvuru yapabilirken, İSMEK gibi belediye kurslarında çoğunlukla yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir. Ayrıca kurs programına engel teşkil edecek sağlık sorunu bulunmaması da önemli bir unsurdur. Çünkü bazı kişilerin arı sokmasına karşı alerjisi olduğundan tavsiye edilmeyebilir.

Arıcılık Kursunda Hangi Eğitimler Var?

Kurs süresinin toplamda 84 saat sürdüğünü ifade etmiştik. 72 saatlik kurs süresinin 12 saati ise iş sağlığı ve güvenliği eğitimi, 18 saati arıcılık için hazırlığı, 54 saati arı bakımı kapsar.

Arıcılık için hazırlık; arı ırklarını sıralayarak özelliklerini açıklamayı ve arıcılık için gerekli araç gereci kullanmayı hedefler.

Arı bakımı; arıların ortam ve koşullara göre mevsimlik bakımını yapmayı, arıların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ek besleme yapmayı, talimatnameye uygun ana arı yetiştirmeyi, arı ürünlerinin tekniğine uygun hasadını yapmayı, arı hastalıkları ve zararlıları ile mücadele etmeyi öğrenmeyi amaçlar.

İSMEK Arıcılık Kursu Ne Zaman Başlıyor?

İSMEK Arı Yetiştiriciliği Kursu ile sizlerde bu mükemmel yiyeceğin serüveninde yer alabilirsiniz. İstihdam hedefli mesleki eğitimlerle İSMEK kursları İstanbul’un birçok noktasında hizmet vermektedir.

Arıcılık kursu da bunlardan birisidir. 84 saat süreyle verilen kurs sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Sertifika verilmektedir. Arı kovan hazırlama, ana arı, oğul arı ve arı ürünleri üretme, arı kolonisinin bakımı, beslenmesi, arı ürünleri hasadı gibi birçok bilgi ve beceri bu kurslarda öğretilmektedir.

Arı Sütü Üretimi ve Ana Arı Yetiştiriciliği Kursu

Arıcılık alanında alacağınız diğer bir eğitim ise arı sütü üretimi ve ana arı yetiştiriciliği kursudur. Bu kursa katılım sağlayabilmek için arıcılık eğitim sertifikasına sahip olmak ya da bu alanda teknik bilgiye sahip olma koşulu vardır. Programın toplam süresi 40 saattir.

İsmek kurslarına nasıl başvuru yapılır? Detaylar için tıklayın. https://www.kursbilgisi.com/ismek-nedir-online-basvuru-nasil-yapilir/

Tarım ve Orman Bakanlığı Arıcılık Kursları

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği düzenlenen, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce ana arı yetiştiriciliği, arı yetiştiriciliği kursları verilmektedir. Kurs sonunda Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı sertifika verilmektedir.

Arı Yetiştiriciliği Sertifikası Nasıl Alınır?

Bu kursu başarı ile tamamlayanlara kurs bitirme belgesi, not döküm çizelgesi ve eğer isterseniz Europass Sertifika Eki verilir. Kursun bitirmeyi beklemeden ayrılanlar için ise başarılı oldukları modülleri gösteren not döküm çizelgesi verilir. Modüler programda olan kurslarda MEB onaylı sertifika verilir.

Arıcılık Kursu Ne Kadar Sürer?

Toplamda 84 saat süreyle verilen arıcılık kursu, günde 8 saati geçmemek üzere planlanmaktadır.

1.TÜZÜN, A., & BİLGİLİ, G. (2013). Tarımsal ekosistemde arıların önemi. BiyoloBIBAD, 6(2), 91-95.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir