Açık Öğretimde kayıt yenileme ve ders seçme işlemi her dönem yapılması gereken işlemdir. Kayıt yenileme işlemi ile birlikte o dönemin derslerini almaya hak kazanan öğrencinin ders seçme hakkı da doğar. Kayıt yenileme nasıl yapılır, ders seçme işlemi nasıl yapılır? Devamı yazımızda…
Kayıt Yenileme Nasıl Yapılır?
Açık Öğretim Liseleri ve Ortaokulunda kayıt yenileme işlemi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerince yapılmaktadır. Öğrencilik durumu “silik veya donuk” olarak nitelendirilen öğrencilerin kayıt yenileme tarihlerinin duyurulmasıyla anlaşmalı bankalara kayıt yenileme ücretinin yatırılmasıyla sistem otomatik olarak kaydı yeniler.
Kayıt yenileme ücreti yatırılmış, ancak kayıt yenileme işlemi yapılmamış öğrencilerin halk eğitim merkezi müdürlüklerine giderek kayıt yenileme işlemini yaptırmaları gerekmektedir.
Kayıt Yenileme Sınav Ücreti Nedir, Nereye Yatırılır?
Kayıt yenileme sınav ücreti öğrencilerin kaydının gerçekleştirilmesi için anlaşmalı bankalara yatırması gereken ücrettir.
Öğrencilerin T.C kimlik numarası ile Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası bankamatiklerine(ATM) veya ilgili bankaların internet bankacılıkları üzerinden “MEB destek hizmetleri genel müdürlüğü döner sermaye işletmesi müdürlüğü’ hesabına 50 TL ödeyerek kayıt yenilemenin ilk aşamasını gerçekleştirirler.
Kayıt yenileme sınav ücretini yatırdıysanız, kayıt yenileme işlemleri Açık Öğretim Lisesi Bilgi yönetim Sistemi tarafından bir iş günü sonra otomatik olarak yapılmaktadır. Kayıt yenileme işlemi halk eğitim merkezi müdürlüğüne yaptıran öğrencilerden, makbuz karşılığında yada hesap numarasına 5 TL kayıt yenileme sınav ücreti alınır.
Kayıt Yenileme Sınav Ücreti Kimlerden Alınmaz?
- Şehitlerin eş, çocuk, kardeş, anne veya babası,
- Gazi ve gazilerin eş, çocuk, anne veya babası,
- Sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumunda kalanlar,
- Tutuklu veya hükümlü olanların belgelendirenler,
- Sağlık kurulu raporu ile en az %40 engelli olanlar,
- Özel eğitim ihtiyacı olanlar,
- Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun kapsamında yer alanlar kayıt ücretinden muaf olurlar.
Ders Seçme İşlemi Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?
Ders seçme işlemi en geç kayıt yenileme tarihinin son günü mesai bitimine kadar yapılmalıdır. Ders seçme işlemi http://aol.meb.gov.tr/ internet sitesi üzerinden ” ders seçme ve kayıt yenileme işlemleri” menüsünün alt sekmesinden yer alan ” ders seçme işlemi” seçeneği üzerinden yapılır.
Ders seçme işlemine tıkladığınızda açılan sayfada seçebileceğiniz derslerin listesi gelir. Bu sayfada yer alan dersler 1. dönemden başlanarak sıralanmıştır. 1. dönemin ortak derslerinin seçilmesi ile birlikte sırasıyla diğer dönemlerin ortak derslerinden de seçebilirsiniz.
Bu şekilde ortak ve zorunlu derslerden başlayarak 35 kredi dolana kadar ders seçimine devam edilir. Ve sırasıyla alan dersleri, seçmeli dersler olmak üzere bir dönem alabileceğiniz krediyi tamamlamanız lehinize bir seçim olacaktır.
Ders seçimi yaptıysanız, sırada kitaplarınız var. Kitaplarınızı almak için seçmiş olduğunuz derslerin listesi ile halk eğitim merkezi müdürlüklerinden alabilirsiniz.
Merak Edilenler
Ders seçme ve kayıt yenileme esnasında diğer merak edilen hususlara kısaca değinelim.
Seçtiğim dersi silmek istiyorum, ne yapabilirim?
Seçtiğiniz dersi silmek için; ders seçimi ekranında bu dönem seçebileceğiniz dersler başlığı altında seçebileceğiniz dersler olduğu gibi, seçtiğiniz dersi silebilmeniz için de buton vardır.
Bu listenin sol tarafında bulunan mavi butona bastığınızda ders seçimi listelenirken, silmek istediğiniz ders içinde yine sol tarafta yer alan kırmızı butona basmanız gerekmektedir.
Açık Öğretim sistemine giriş şifresini unuttum, ne yapmalıyım?
Günlük hayatın rutininde şifreler hayatımızın her alanında yer alıyor. Bu durumda karışan şifreler, unutulan şifreler arasında açık öğretim lisesi şifremiz de olabiliyor. Unuttuğunuz şifreyi yenilemek ise çok kolay.
Halk eğitim merkezi müdürlüklerinden ya da 444 06 32 nolu Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi(MEBİM) arayarak şifre alabilirsiniz.