Hayatınıza bir yön vermek ister misiniz? Yarım kalan eğitiminizi tamamlamak, hayallerinize adım adım yaklaşmak ve bu yolda ne yapacağınızı bilmek ister misiniz?
Açık Öğretimle okulunuzu bitirebilir ve eğitiminizi tamamlayabilirsiniz. Ortaokul ya da lise hangisiyle devam etmek isterseniz bu yazıda açıköğretim kayıtları hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Açık Öğretim Kayıt Yenileme Ne Zaman?
Açık Öğretim 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemleri başlıyor. 15 Eylül-16 Ekim 2023 tarihleri arasında ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemlerini yapabilirsiniz.
Açık Öğretim Lisesi
Ortaöğretime devam edemeyen, ayrılan öğrencilerin eksik kaldıkları eğitimlerini tamamlamaları ve toplum kültür düzeyini yükseltmeyi amaçlamaktadır. Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, İmam Hatip lisesi ile eğitim faaliyetlerine devam etmektedir.
Kimler Başvuru Yapabilir?
Açık öğretim Lisesine ilk kez kayıt yaptıracak olan öğrencilerin 18 yaşını doldurmayanlar velileriyle birlikte, 18 yaşını dolduranlar ise zorunlu haller dışında şahsen başvuru yapmak zorundadırlar.
- İlköretim Okulu ya da Ortaokul Mezunu Olanlar
- Ortaöğretim Kurumlarından ayrılanlar ve mezun olanlar
- Bir yükseköğretim kurumundan ayrılan veya mezun olanlardan, meslek liselerinin 3 veya 4 yıllık sisteminden mezun olanlar ile genel liselerin 3 veya 4 yıllık alanlı sisteminden mezun olanlar,
- Yurt dışında öğrenim görmüş olup, denklik belgesi olanlar,
Açık Öğretim Lisesi İlk Kayıt İşlemleri
Açık Öğretim Lisesine ilk defa kayıt yaptırmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken işlemlerin başında T.C kimlik numaranızla anlaşmalı bankalara sınav ücretini yatırmanız gerekmektedir.
Daha sonra başvuru yeri il ve ilçelerde bulunan halk eğitim merkezi müdürlüklerine giderek ilk kayıt için gerekli evraklarınızı teslim etmeniz gerekmektedir.
Ön kayıt süreci aynı zamanda eksik evrakı olan, evrakında eksik bilgi olan öğrencilerin tamamlamaları gereken süreci de ifade etmektedir. Eksik evraklarını tamamlamayan öğrencilerin ön kayıtları da ilk kayıt işlemlerinin bitimine kadar tamamlamazlarsa kayıtlarını silinir.
İlk Kayıt İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Mezuniyetinize ya da ara sınıftan ayrıldığınıza dair belge, bir adet biyometrik fotoğraf, T. C kimlik numarasını gösteren belge ve kayıt yaptırılmak istenildiğine dair dilekçe ile başvuru yapılabilmektedir.
Açık Öğretim Lisesi Kayıt Yenileme
Açık öğretim lisesinde kayıt yenileme işlemlerini silik, donuk ya da aktif olarak eğitimlerine devam eden öğrenciler yararlanabilir. Kayıt yenileme işlemlerini gerçekleştirmeyen adaylar o dönem sınavlarına katılma hakkı elde edemezler.
Açık öğretim sisteminde kayıt yeniletmek için de öncelikle belirlenen kayıt yenileme sınav ücretini ilgili bankalara ödemek zorundadır. Kayıt yenileme sınav ücreti ise 50 TL bankaya, 5 TL ise halk eğitim merkezi okul aile birliği banka hesabına ya da makbuz karşılığında kuruma teslim edilmek suretiyle yapılır.
Kayıt yenileme işlemleri halk eğitim merkezi müdürlüğüne yaptırmak istiyorsanız öğrencilerin kayıt yenileme sınav ücreti olarak 5 TL ücret ödemeleri gerekmektedir.
ilk Kayıt ve Kayıt Yenileme Ücreti Nedir, Nereye Yatırılır?
Açık öğretim Lisesine ilk defa kayıt yaptıran herkes, sınava girmek istediği dönemler için her dönem sınav ücretini yatırmak zorundadır.
2021 yılında dönem başına ilk kayıt sınav ücreti 50 TL ve Okul Aile Birliği Hesabına da 10 TL olarak ücret belirlenmiştir.
10 TL ücreti Halk Eğitim Merkezi Okul Aile Birliği banka hesabına yatırılabilir ya da makbuz karşılığında verebilirsiniz.
Kayıt yenileme işlemlerinde de kaydınızı aktifleştirebilmek için her dönem için kayıt ücreti yatırılmak zorunluluğu vardır.
Ödeme İşlemlerinizi ise Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası bankamatikleri, şubeleri ya da bankaların internet bankacılığı ile ödemelerinizi yapabilirsiniz.
Ayrıca https://odeme.meb.gov.tr adresinden de ödemenizi yapmanız mümkün. Banka fark etmeksizin kredi kartı ile ilk kayıt sınav ücretini yatırılabilir.
Açık Öğretim Ortaokulu
Açık Öğretim Ortaokulunda da kayıtlar 27 Aralık 2021 ve 28 Ocak 2022 tarihleri arasında yapılacak. Başvurularınızı il ve ilçelerde bulunan halk eğitim merkezi müdürlüklerince yapabilirsiniz.
Açık Öğretim Ortaokulu İlk Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır?
İlk kayıt tanımı açık öğretime attığınız ilk adımı da ifade etmektedir, ilk kayıt ise sınav bedelini yatırmakla başlar ve evrakların hazırlığıyla birlikte halk eğitim merkezi müdürlüklerince kaydınız yapılır.
Kimler Başvuru Yapabilir?
Her yıl eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte ilk kayıtlarda aranan yaş sınırı; üst yaş sınırı olmaksızın, 14 yaşını bitirip 15 yaşından gün alanlar olarak belirlenmiştir.
18 yaşını doldurmamış olanlar velileriyle birlikte başvuru yapmaları gerekirken, 18 yaşını dolduranlar mecburi durumlar dışında şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir.
Yaş koşullarını yerine getirip aşağıda sıralanan şartlardan birini taşıyanlar açık öğretim ortaokuluna başvuru yapabilir;
- 4.sınıfı bitirenler,
- İlkokul mezunları
- İlköğretim ya da Ortaokullarının 5,6,7 veya 8 sınıfından ayrılanlar,
- Ortaokulu dışardan bitirime sınavına başvuran, ancak mezun olamayanlar,
- Yetişkinler için II.Kademe Eğitimi Başarı Belgesi olanlar,
- Yetiştirici ve tamamlayıcı temel eğitim B kurs belgesi olanlar, Yurt dışında öğrenim görüp en az ilkokul 4. sınıfı bitirenlerin Denklik belgesi olması halinde ilk kayıt için başvuruları alınmaktadır.
İlk Kayıtta Hangi Belgeler İstenmektedir?
Genel olarak başvuru yapmak isteyen herkesten T.C kimlik numarasını gösterir belge, bir adet biyometrik fotoğraf istenmektedir. Ayrıca aşağıda yer alan mezuniyetinize, belgenize göre ek olarak istenen belgeleri görebilirsiniz.
- İlkokul mezunu (5yıl süreli); diploma aslı ya da kayıpsa diploma kayıt örneğinin aslı istenmektedir.
- II. Kademe Okur Yazar Belgesi olanlar; Yetişkinler II. Kademe Okur Yazar Belgesinin belgesinin aslı(e-yaygından bilgileri otomatik olarak bilgileri gelmeyenlerden istenmektedir). Kayıp olanlarda ise Kayıp Belge Örneği istenmektedir.
- İlköğretim veya ortaokulların ara sınıflarından ayrılan öğrencilerden; Tasdikname, okul dışı bitirme sınavlarına katılanlardan okulundan almış olduğ sınav notlarını gösteren Okul Dışı Belge istenmektedir.
- E-okula kayıtlı öğrencilerden ek belge istenmemekte olup, yukarıda yer alan belgeler istenmektedir. Fotoğraf ve T.C Kimlik numarasını gösteren belge.
- Yabancı Uyruklu Öğrencilerden; T.C kimlik numarası olmayan ilk kayıt işlemlerini yapabilmeleri için İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından verilen yabancı kimlik numarasını gösteren belge ve denklik belgesi istenmektedir. (İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından düzenlenen, sınav belgesinin tarih ve sayısının bulunur)
- Yurt dışında eğitim görenlerden; Denklik belgesinin aslı, T.C kimlik numarası olmayanlardan ilk kayıt sınav bedelinin yatırıldığını gösteren banka dekontunun aslı istenmektedir.
İlk Kayıt Sınav Ücreti Nedir, Nasıl Yatırılır?
Açık öğretimde 2021 yılı, her dönem için belirlenen 50 TL sınav ücreti ve Okul Aile Birliği hesabına yatırılması gereken 10 TL ücreti yatırarak evraklarla birlikte halk eğitim merkezi müdürlüklerine başvuru yapılır. Öğrenci T.C kimlik numarası ile T.C Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası bankamatikleri, ilgili bankaların internet bankacılığı aracılığı ile 50 TL ücreti yatırmaları gerekmektedir.
Yahut https://odeme.meb.gov.tr adresi üzerinden de tüm bankaların kredi kartıyla da sınav ücreti yatırılmaktadır.
İlk defa kayıt yaptırılan Halk Eğitim Merkezi Okul Aile Birliğinin vereceği banka hesap numarasına yatırılabileceği gibi kuruma da makbuz karşılığında 10 TL ödenmesi gerekmektedir.
Sınav ücretinin yatırılması esnasında dikkatli ve doğru bilgilerle yatırdığınızdan emin olmanızda fayda var. Sizin sorumluluğunuzda olan bu iş ve işlemlerin hatalı olması durumunda sıkıntı yaşayabileceğinizi unutmamak gerekir.
Sınav ücretinin yatırılmasından sonra kayıt süresi içerisinde halk eğitim merkezi müdürlüklerine başvuru yaparak kaydınızı tamamlayabilirsiniz.
Açık Öğretim Ortaokulu hakkında bilgi almak için https://www.kursbilgisi.com/acik-ogretim-ortaokulu/
acık ögreti bas vuru nasıl yapabilirim
Meryem Hanım merhaba; açık öğretim başvuruları için yeni dönem henüz başlamadı. Eylül ayı itibariyle kayıtlar başlayacak. Kayıt ve kayıt tarihleri için sitemizi takip edebilirsiniz. Ayrıca ortaokul ve lise kayıtları ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.